Oleh Azie Hakim

Sungai Setar - Pittaberry, tentu namanya agak asing bagi sesiapa yang tidak pernah melihatnya, tetapi bagaimana pula dengan buah naga?Tentu ramai yang mengemarinyakan..
Sebagai meningkatkan daya saing sekolah dalam pertandingan Anugerah Sekolah Lestari Alam Sekitar, sekolah ini telah mewujudkan Laman Pittaberry. Projek yg bermula  pada 30 Januari 2010 ini akan berterusan untuk memastikan matlamat atau objektif penubuhannya tercapai. 
Projek yang diusahakan berhampiran makmal komputer ini dipunyai oleh setiap orang guru di sekolah ini. Ianya dikendalikan oleh semua ahli unit beruniform pengakap bersama guru pembimbing mereka serta batuan dari pekerja sekolah. 
Tujuan ianya diwujukan ialah bagi menceriakan sekolah dengan tanaman ini disamping memperkenalkan kepada sesetangah murid yang agak asing dengan tanaman ini. Projek ini juga diharapkan dapat menerapkan perasaan cintakan alam sekitar khususnya di kalangan warga sekolah. Selain itu ia juga dapat mewujudkan hubungan baik antara warga sekolah serta meningkatkan semangat kerjasama antara masyarakat dalam menjayakan pendidikan alam sekitar. 

 
Proses penanaman pitaberry

Pitaberry yg terpillih sedia untuk ditanam

  
 Proses memacak tiang penyokong

 
Setelah siap pasir dan tanah ditimbun dipangkal tiang


Pn Ruhayah,Guru Besar SKSS meletakkan tanda nama pada pokok beliau.       

   Bunga pertama pitaberry. Terbit pada 17/2/10

0 comments:

Post a Comment

 
Top